Διαχείριση Νερού

H πρόσβαση στο καθαρό νερό και στην υγιεινή ανακηρύχθηκαν το 2010 από τον ΟΗΕ καθολικά ανθρώπινα δικαιώματα, προαπαιτούμενα για τη συνολική ευημερία και πρόοδο της ανθρωπότητας. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια, και ειδικότερα μετά το ξέσπασμα της κρίσης, μπαίνει όλο και πιο πιεστικά η απαίτηση του ανοίγματος της αγοράς στον τομέα της ύδρευσης. Το νερό όμως είναι περιορισμένος πόρος και απαραίτητο αγαθό για την ανθρώπινη επιβίωση και δεν μπορεί να αφήνεται ελεύθερο στις ορέξεις της αγοράς. Μάλιστα, το ζήτημα των υδάτινων πόρων στην Ευρώπη έχει μετατραπεί σε πεδίο μιας ολοένα αυξανόμενης αντιπαράθεσης μεταξύ των συλλογικοτήτων των πολιτών που αντιστέκονται και στην προσπάθεια ιδιωτικοποίησης τους. Στα πλαίσια αυτά τον τελευταίο χρόνο προωθείται μια κοινοτική οδηγία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εσωτερική Αγορά που αποσκοπεί στην ιδιωτικοποίηση της ύδρευσης σε όλη την Ευρώπη. Όμως, η αποτυχία παλαιότερων εγχειρημάτων ήταν τέτοια ώστε αυτήν τη στιγμή οι κυβερνήσεις σε Παρίσι, Βερολίνο και Μιλάνο αναγκάζονται να επαναδημοτικοποιήσουν τις υπηρεσίες παροχής νερού. Οι συνέπειες από την ιδιωτικοποίηση των δικτύων νερού, μεταξύ άλλων, ήταν η ραγδαία αύξηση των τιμών, η υποβάθμιση της ποιότητας του νερού, η αθέτηση των όρων για συντήρηση, επέκταση ή κατασκευή δικτύων νερού και αποχέτευσης, οι μαζικές διακοπές παροχής νερού σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια. Στην Ελλάδα, ακολουθώντας τις μνημονιακές επιταγές μεταφέρονται όλα τα περιουσιακά στοιχεία της ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο ΤΑΙΠΕΔ, το φορέα, δηλαδή, που δημιουργήθηκε για να ξεπουλήσει την περιουσία των οργανισμών κοινής ωφελείας. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με την μακρόχρονη απαξίωση των δημόσιων υπηρεσιών ύδρευσης, καθιστούν υπαρκτό τον κίνδυνο να περάσει η διαχείριση του νερού σε χέρια λίγων, με όλες τις καταστροφικές συνέπειες που μπορεί αυτό να επιφέρει.

Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΥΑΑΝ στο δήμο μας προσπαθεί να σταθεί με αξιοπρέπεια για να καλύψει τις ανάγκες των δημοτών. Παρόλα αυτά, η διεύρυνση του δήμου με τον «Καλλικράτη» δημιούργησε αυξημένες ανάγκες, χωρίς ανάλογη αύξηση μόνιμου προσωπικού της υπηρεσίας. Επίσης, μεγάλο μερίδιο του προσωπικού (επιστήμονες, τεχνικοί, εργάτες κλπ) εργάζεται σε καθεστώς αορίστου χρόνου, που σε συνδυασμό με την γενική τάση για περεταίρω υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών δημιουργεί συνθήκες συρρίκνωσης και υποβάθμισης, με υπαρκτό τον κίνδυνο να παρουσιαστεί ως «φυσική συνέχεια» η ιδιωτικοποίηση. Παράλληλα, τα τελευταία χρόνια, παρατηρούμε να ξοδεύονται εκατομμύρια για έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας, σύμφωνα με γνώμες διαφόρων ειδικών, (π.χ. φράγμα Αποσελέμη), ενώ προωθούνται σχέδια για πανάκριβα έργα που αφορούν και στη χρήση νερού (υβριδικά εργοστάσια παραγωγής ενέργειας), έργα και σχέδια που ανοίγουν πλάγιους δρόμους προς εμπορευματοποίηση αλλά και αλλαγή χρήσης του νερού.

Ως Πρωτοβουλία Δημοτών Δ. Αγ. Νικολάου, θεωρούμε το νερό αδιαπραγμάτευτο κοινωνικό αγαθό. Η «φυσική συνέχεια» της διαχείρισης αυτού του πόρου δεν μπορεί να είναι τα ιδιωτικά συμφέροντα λίγων και το κέρδος. Διεκδικούμε, στα πλαίσια του δήμου:
  • Το δημόσιο χαρακτήρα και τον κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση του νερού
  • Καμία διακοπή υδροδότησης σε οικογένειες με οικονομική δυσχέρεια
  • Καθαρό και πόσιμο νερό για όλους τους πολίτες
  • Τη διασφάλιση των φυσικών υδάτινων πόρων για τις επόμενες γενιές

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΔΗΜΟΤΩΝ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου